فرصت داشتن یک سخنرانی شگفت انگیز و تاثیرگذار را با یک سری اشتباهات احمقانه از دست ندهید. با این 5 نکته، به سخنرانی خود شانس پیروزی بدهید. برخی افراد زنده اند به عشق سخنرانی؛ در حالی که ممکن است این برای برخی دیگر بدترین کابوس زندگی شان باشد. فرقی نمیکند؛ چه پنج نفر در یک جلسه هیئت مدیره چه 500 نفر مخاطب در یک سالن همایش، اما اگر شما مجری باشید کانون توجه بر روی شماست. میتوانید در آن صحنه، قهرمان یا یک بازنده باشید؛ انتخاب با شماست. هول نکنید. دقیقا هدف ما از این مقاله، ارائه دادن روش هایی کاربردی و مفید برای جذاب کردن هر چه بیشتر سخنرانی شماست. پس با ما باشید و از این فرصت پیش آمده برای لذت بردن در صحنه ی سخنرانی خود استفاده کنید.
1. تمرکز کن!
هیچ کس تحت تأثیر یک سخنرانی آشفته و پیچیده قرار نمی گیرد. یک سخنرانی پر هرج و مرج زمانی اتفاق می افتد که سخنگو ذهنیتی آشفته داشته و نتوانسته باشد به خوبی ذهن خود را قبل از سخنرانی سازمان دهی کرده باشد. هدف شما از سخنرانی باید به طور خاص در راستای علایق شنوندگان تان باشد؛ در غیر اینصورت گوش شنوایی برای حرف های شما در آن سالن وجود نخواهد داشت. به این موضوع توجه داشته باشید که حتی در صورت پرداختن به موضوع مورد علاقه مخاطبان خود، اگر آنها نتوانند منطق شما در توجیح یا توضیح آن موضوع خاص را دنبال کنند، شما به سرعت توجه مخاطبان خود را از دست خواهید داد. ساختار سخنرانی خود را به روشی بیان کنید که افراد بتوانند به راحتی آن را دنبال کنند. درباره طیف مخاطبان خود به خوبی تحقیق کنید؛ مبادا موضوع منتخب شما در سخنرانی همان موضوع مورد علاقه مخاطبانتان نباشد – آن هم به این دلیل که مخاطبان خود را به درستی نتوانسته اید بشناسید. در سخنرانی ای که طیف وسیعی از مخاطبان آن همگی گیاه خوار باشند، مهم نیست سخنران چقدر از فواید گوشت بگوید؛ او متهم به شکست است!
2. از داستان های تاثیرگذار استفاده کن!
سخنرانی شما برای این افراد باید حتما دلیلی داشته باشد. به احتمال زیاد شما می خواهید که آنها به نوعی اقدام به انجام کاری که شما میخواهید کنند. شاید بخواهید که آنها یک چک برای شما بنویسند، در یک فعالیت شرکت کنند یا کاری را در زندگی خودشان انجام دهند. آنها صرفا به این دلیل که از آنها خواسته اید چنین کاری انجام دهند، اقدامی انجام نخواهند داد؛ بالاخره حصول هر نتیجه ای نیازمند تلاش ها و فداکاری هایی است!
شما باید از نظر عاطفی با آنها ارتباط برقرار کرده و الهام بخش آنها برای تغییر رفتارشان باشید. داستانها بیشتر از هر تکنیک گفتاری دیگری، برای ارتباط عاطفی مناسب هستند. هر چقدر این داستان ها شخصی تر باشند، از نظر مخاطبانتان معتبرتر هستند؛ و در آخر نتیجه ای که دریافت خواهید کرد، تاثیرگذارتر خواهد بود. شما باید یاد بگیرید که چگونه داستان هایی بسازید که باعث تحریک و انگیزه بخشیدن به افراد شده و آنها را به سوی انجام کاری که میخواهید انجام دهند، هدایت کند. از همه مهم تر، داستان های شما حتما باید کمی طبع شوخی و خنده هم داشته باشند! این درست همان لحظاتی است که برای آنها به یاد ماندنی خواهد شد.
3. سخنرانی سرگرم کننده ای داشته باش!
قرار نیست هر سخنرانی بازیگر یا کمدین باشد، اما هیچ کس هم دوست ندارد به یک صدای یکنواخت و کسل کننده گوش کند. پویایی قدرتمندی در حرکات و گرفتگی های صوتی وجود دارد که به شنوندگان کمک می کند احساس و انرژی شما را حس کنند. از سخنرانی خود برای آن ها یک تجربه عالی بسازید. بیشتر وقت خود را برای ساختن یک فیلم نامه و سناریو و در ادامه به خاطر سپردن آن صرف کنید؛ تنها در این صورت است که سخنرانی در مشت شما خواهد بود. نیازی نیست که سناریو خود را به معنای واقعی کلمه – کلمه به کلمه – حفظ کنید اما باید بتوانید نکات کلیدی را بدون نگاه کردن به یادداشت های خود، روان و سلیس بیان کنید. بعد از اینکه سناریو را نوشتید فقط باید یک کار را چندین بار انجام دهید و آن هم “تمرین” است … تمرین، تمرین و تمرین. درست است که به نظر خیلی سخت و دردناک به نظر میرسد اما به امتحان کردنش میارزد؛ شما باید هر باری که تمرین میکنید، از خودتان فیلم گرفته و هر بار سعی کنید “من من کردن ها”، “اممم گفتن ها” و خلاصه هر گونه عکس العمل ناگهانی را که نشان دهد شما برای سخنرانی آمادگی کافی را ندارید، یک به یک اصلاح کنید. به حرکات بدن خود بی توجه نباشید؛ هماهنگ نبودن حرکات بدن شما با حرف هایتان، میتواند مخاطب را گیج کند؛ به هیچ چیز اجازه ندهید تا اعتماد مخاطب تان را از شما صلب کند. در این مسیر میتوانید از یک دوست با سابقه که در این زمینه عملکرد خوبی داشته، کمک بگیرید. او میتواند به شما یاد دهد چگونه هدفتان از سخنرانی را به تاثیرگذار ترین شکل ممکن بیان کنید، احساسات خود را به مخاطبانتان منتقل کنید و با چشمان خود با آنها ارتباط برقرار کنید. به مخاطبان خود نشان دهید که ارزش تلاش شما را دارند.
4. از رسانه های تصویری فقط در جهت تکمیل حرف های خود استفاده کن!
پاورپوینت، تصاویر و ویدیوها ابزار صحیحی برای نمایش در صورت استفاده صحیح هستند. اما در صورت استفاده نابجا از آنها، می توانند به یک عامل حواس پرتی فاجعه بار برای شما تبدیل شوند. آنها هرگز نباید برای ارائه مطالب جایگزین شما باشند. هرگز به مخاطبان خود اجازه ندهید که احساس کنند اگر فقط برای آنها یک فایل پاورپوینت ارسال کرده بودید، بهتر توانسته بودند مطالب را درک کنند – آن هم در زمانی کمتر! اسلاید های پاورپوینت خود را در کمترین تعداد ممکن نگه داشته و در آن تنها از چند کلمه مهم استفاده کنید؛ هرگز از روی صفحه نمایش روخوانی نکنید. قبل از افزودن هر چیز، از خود بپرسید که آیا استفاده از این اسلاید یا فیلم واقعا ضروری است؟ تصاویر و به طور کلی، المان های ویژوال فقط در صورت داشتن دو ویژگی مهم “لزوم و تناسب” است که میتوانند ارتباط عاطفی خوبی با مخاطب برقرار کنند، در غیر این صورت بهتر است پروژکتور را کنار بگذارید و بیشتر بر روی مهارت های داستان سرایی و عملکرد خود تمرکز کنید.
5. و در لحظات آخر، لحظات آخر خوش و به یاد ماندنی برای مخاطبان خود به جای بگذار!
و اینک، اگر از 4 مورد قبل در سخنرانی خود استفاده کرده باشید، پس بهترین سخنرانی عمر خود را ارائه کرده اید. اکنون به لحظات پایانی نزدیک شده و مخاطبان شما با اتمام سخنرانی، به سخنرانی بعدی، ناهار یا به خانه های خود باز میگردند. هر کدام از آنها دغدغه ها و مشکلات خودشان را دارند؛ مهم نیست که چقدر آنها را تحت تأثیر قرار داده باشید، با خروج از سالن همایش، کلی موضوع دیگر برای توجه کردن به آن برای آنها وجود دارد. کاری کنید آنها شما را به خاطر بسپارند. سخنرانان حرفه ای در انتهای سخنرانی، به مخاطبان یک جلد کتاب از کتاب خود – یا حداقل چند فصل از آن را – می دهند. این کار را میتوانید به راحتی دادن یک بروشور کوچک یا یک بارکد اسکن انجام دهید. فرقی نمیکند چه چیزی به آنها بدهید، هدف از این کار یادآوری داستان سرایی های شما در طول سخنرانی و در نتیجه اقدام به کاری است که میخواهید مخاطب انجام دهد. هوشمندانه و خردمندانه رفتار کنید تا مردم اندیشه و ایده های شما را تحسین کنند.